onsdag 27 augusti 2014

Smarrig salsa!

Snart är  det fredag, och för många betyder det Taco till middag.
Här i huset har vi börjat laga vår egen salsa.
Den tar max 5 minuter att laga och smakar 100 gånger bättre än den du köper i butiken. 
Och självklart är den mycket sundare!
Salsan består av tomater, lök, jalapenos, färsk koriander, salt och peppar...
Så är det bara att lägga allt i en mixer och mixa allt tills det får en fin konsistens.
Jag gillar när allt är lite grovhackat. 
Här har jag "speltnachos" som tillbehör till salsan...
De lagar du enkelt av speltlomper som du skär i bitar och grillar i ugnen på 150 grader tills de blir krispiga. Yum!

¡Buen apetito!

lördag 23 augusti 2014

Homemade Granola

Hösten är här och det innebär tidiga, och ibland hektiska morgnar, innan det bär av till skola och jobb...
Ett perfekt sätt att starta dagen på är en god frukost med hemlagad granola.
Amys godaste Granola
20 portioner
Ingredienser

8 dl havregryn (du kan också blanda med rågflingor eller ta någon grynblandning)

2 dl kruskakli eller vetekli

2 dl pumpafrön/solroskärnor eller blandning

1 dl linfrön

2 dl grovhackade nötter (mandlar, hasselnötter, cashewnötter - dina favoritsorter helt enkelt!)

2 dl vatten

2 tsk kanel

2 tsk mald kardemumma, för ännu mer smak 10 färska mortlade kardemummakärnor

1 tsk vaniljsocker

1 dl farinsocker eller mörkt muscovadosocker (halvera både socker och sirap för lite ökad nyttighetsfaktor)

1 dl mörk sirap

1 dl solrosolja eller annan vegetabilisk olja

1 msk honung

150-200 g torkad frukt eller bär (t.ex. aprikoser, tranbär, russin)

1. Blanda gryn, kli, frön och nötter i en stor bunke. Ta fram en kastrull och häll i vatten, kryddor, socker, sirap, olja och honung. Värm blandningen varsamt under omrörning några minuter, men låt den inte koka upp, alltihop ska bara smältas samman.

Häll blandningen över allt det torra i bunken. Blanda ihop ordentligt och sprid ut på två plåtar täckta med bakplåtspapper.

Rosta i ugnen, 175 grader, cirka 30 minuter, rör om minst tre gånger under tiden. Det bränns lätt, håll koll! Granolan är klar när den är lätt guldbrun. Vänta lite längre om du vill ha riktigt knaprig granola.

Ta ut plåtarna och låt svalna lite grand. Häll på torkad frukt, rör om och förvara i lufttät burk. Håller sig åtminstone 2 veckor men tar oftast slut innan dess.

Have a nice day!
XOXO
Related Posts with Thumbnails