tisdag 16 september 2014

Höstens goda äppelkaka!

Nu är det säsong för norska äpplen, och det finns så mycket man kan laga av denna härliga frukt.
Äpplemos, äppelmust, äppelpaj, torkade äppleskivor... 
En av mina äppelfavoriter är klassisk äppelkaka...
Idag delar jag ett recept på äppelkaka som du lagar på 1, 2, 3!
Alla ingredienserna är ting du oftast har hemma, 
och den är så enkel att barnen gärna kan vara med och hjälpa till.
Och det bästa av allt - den smakar sååå gott!
Äppelkaka, 8-10 bitar

Ingredienser:

Till Äppelklyftorna/topping:
1 msk kanel
0,5 socker

Till kaksmeten:
1 dl mjölk
1 tsk bakpulver
3 dl vetemjöl
2 ägg
2 dl socker
100 gram smör
2-3 äpplen

Skala äpplena, ta bort kärnhuset och dela äpplena i klyftor. 
Blanda kanel och socker och rulla äpplena i blandingen.

Sätt ugnen på 175°. Smöra och bröa en rund bakform (24 cm i diameter). 
[Eller så kan du baka äppelmuffins, då använder du muffinsformar.]

Rör smör och socker luftigt. Tillsätt ägg och rör till en jämn smet. 
Blanda mjöl och bakpulver för sig sjäv.
Rör i mjölk och mjölblandningen i smeten.

Häll smeten i formen. Tryck ner äppelklyftorna tätt i smeten. 
Strö över resterna av socker- och kanelblandningen.

Grädda i ugnen 60 - 75 minuter.

[Bakar du äppelmuffins så är baktiden 15-20 minuter.]

Känn med en sticka om kakan är genomstekt. 
Servera med vaniljsås eller glass.

Enjoy!

1 kommentar:

  1. Denne så jo superdigg ut Joy. Jeg er egentlig ikke noen stor kakemons, men nybakt eplekake er så utrolig godt ♥ Jeg gjør akkurat som deg og blander sukker og kanel som jeg vender eplebåtene i, da blir de karamelliserte og deilige - nam ;-)

    Ønsker deg en herlig dag!

    Klem
    Netta

    SvaraRadera

Related Posts with Thumbnails