lördag 25 februari 2012

D.I.Y etagefat...

Jag är en person som alltid har massor av ideer i mitt huvud... 
Syprojekt, mat/bakprojekt och interiörprojekt...
Inte alltid jag klarar att göra verklighet av mina planer,
men idag fick jag slutfört ett av mina interiörprojekt:
Etagefat!
Ni som följt bloggen ett tag vet kanske om att vi börjat samla på en ny flott service från Spode.
Jag fick plötsligt en idé om att laga ett matchande etagefat...
Här har jag demonterat ett gammalt etagefat (99 kr på Kremmerhuset) och använt "stängerna" till mitt nya etagefat.
Jag har köpt en specialborr som egentligen är anpassad till glas, 
men efter att ha provborrat i en billig gammal tallrik, 
så fick jag bekräftat att den även fungerar utmärkt till porslin.
Var noga med att mäta ut mitten ordentligt, 
innan du sätter borren i tallriken...
1, 2, 3 - färdig!
Här är det fritt fram att använda fantasi och kreativitet...
Du kan göra som jag och laga ett matchande etagefat till din favoritservis, 
eller varför inte plocka fram gamla loppisfynd och laga ett unikt etagefat med nostalgiska mönster eller retromönster!
Mmm... Franska makroner, serverat på det nya etagefatet.
Söta, dekorativa och farligt goda!

Ha en fin lördagskväll! 

fredag 24 februari 2012

Fredagsfrestelse... Chokladpannacotta med espresso!

Äntligen fredag!
Idag har det varit en riktig blås-bort-dag. 
Vi har haft solsken hela dagen, och jag märker att dagarna blir ljusare... Underbart!
Fredag betyder taco-dag för många, men hos oss är det ingen tradition. 
Ikväll har vi lagat stekt andebryst med rödvinssås - nam, nam!
Till dessert har slängde jag ihop en chokladpannacotta med smak av espresso.
Jag är väldigt glad i mörk choklad - ju mörkare desto bättre.
I pannacottan har jag använt mig av 85 % Valrhona choklad. 
Bara det bästa är gott nog för fru Bloch... *knis*

Sjokoladepannacotta med espresso 
4-5 porsjoner

1/2 - 1 dl varm espresso (du kan godt bruke instant espresso)
80 gram finhakket mørk 86 % sjokolade
3 ½ dl kremfløte
3 gelatinplater
1,5 ss sukker

Legg gelatinen i kaldt vann i ca 2 minutter. 
Ha sjokoladen i en bolle og hell espressoen over sjokoladen. Rør godt sammen, til sjokoladen løses opp.
Varm opp fløte til kokepunktet og hell over sjokoladeblandingen mens du rører. Om ikke all sjokoladen ble oppløst i espressoen, blir den det nå. Pass imidlertid på at blandingen ikke koker, for da korner sjokoladen seg.
Smak til med sukker og eventuelt mer espresso.
Klem vannet ut av gelatinplatene og rør de inn i blandingen, til de er helt oppløst.
Hell blandingen i 4-5 porsjonsglass og sett til avkjøling. La panna cottaen stå i kjøleskapet til den er stivnet. De bør stå i alle fall i 4-6 timer.
Her har jeg servert pannacottaen med noen bringebær som er rørt sammen med litt sukker...

Enjoy!

Önskar alla som är inom en god helg!

tisdag 21 februari 2012

Läderbröllop...

Idag är flaggorna på topp runt om i Norge, det är nämligen kungens födelsedag - grattis!
Vi däremot firar något helt annat...
Vi firar "Läderbröllop"- för idag har jag och min kjære varit gifta i 3 år!
Även om det är tisdag och mitt i veckan, så är ju det värt att fira med ett glas Champagne!
Champagneglasen med hjärtan fick vi när vi köpte våra förlovningsringar.
Passar fint att plocka fram de idag.
Ikväll blir det ordentlig kjærestemiddag - har inte helt bestämt än om vi ska gå ut eller stanna hemma.
Men det ska iallafall bli väldigt mysigt med en middag på tu man hand.
"Six billion people in the world, six billion souls.
And sometimes... all you need is one."

Ha en mysig dag mina söta vänner!

söndag 19 februari 2012

Bakeblogg?

Den senaste tiden har bloggen dominerats mer av bakeinlägg, än inredningstips...
Jag kunde ju gott göra ett inlägg om att Herr och Fru Bloch tagit det stora steget och uppgraderat sig till en dubbeldyna (dubbeltäcke), och att vi därmed har fått köpa nya sängkläder. De nya tallrikarna  från Spode och Riviera maison har jag inte heller visat fram... 
Men vi tar det en annen annan dag.

Idag har vi firat min kära svigerfar, som snart har födelsedag.
Även om det är fastelavnssöndag, så hade jag lust att överraska honom med en marsipantårta.
Svigerfar är väldigt glad i sin bobil, och prinsen är en flitig och entusiastisk medresenär.
Så självklart blev det en (somrig) bobilkake till far!
Alla har vi våra olika hobbys...
Somliga ägnar sin fritid till att träna till Triathlon, medans andra stickar och syr kläder...
Jag bakar kakor och lagar mat - and I love it!
Här är mitt fina kakfat med gult band...
Hade inte tid att "fläta" in det ordentligt denna gången, men det blev ändå dekorativt.
Du har chansen att vinna ett likadant kakfat, se här

Ha en fin vecka allihopa!

fredag 17 februari 2012

Får jag fresta med en semla?

God fredag allihopa!
Så härligt att se att det är så många som vill vara med på min give away!
Jätteskoj att läsa om era favoritkaker och desserter,
många söta frestelser som jag har lust att prova ut!
Igår hade jag och prinsen en riktig bakdag, då vi bakade ett stort lass med härliga boller.
Snart är det fastlagssöndag (fastelavn) och då brukar jag alltid baka traditionella svenska semlor.
På norsk är det helt enkelt boller, fyllda med marsipan och krem.
Du kan se hur man lagar semlor här.
Senaste tillskottet i (min stadigt växande) samling med bakutrustning är dessa blomsterformarna.
Här har jag använt vit och gul marsipan och lagat somriga prästkragar!

Önskar allihopa en fin helg!

torsdag 16 februari 2012

Moments of Joy: Give away!

Det är februari, och just denna månaden finns det många saker att fira i Joys lille värld...
Morsdag, Valentines day och snart är det 3-årig bröllopsdag för mig och min kjære.
Många stunder av glädje med andra ord!
Jag vill gärna fira med er och har därför en liten give away här på Moments of Joy.
Säkert en del som känner igen mitt kakfat, som jag visat fram tidigare här på bloggen.
Flera av er har frågat var jag köpt det, och svaret är eBay.
Det utbytbara silkesbandet är pricken över i! Fatet passar till cupcakes, kakor, tårtor och andra desserter.  Eller varför inte till ostbricka, ljus eller blommor? 
Det är bara fantasin som sätter gränser...


Nu har jag fått tag i ett nytt kakfat, och det har jag tänkt att ge till en av mina söta läsare!
För att få chansen att vinna så är reglerna:
- 1 lott för kommentar på detta inlägget: Vilken är din absoluta favoritkaka/dessert?!

-  1 lott för att bli/vara följare av Moments of Joy.
- 1 lott för att linka från din blogg till min give-away (bruk då bilden ovan).
Har du inte blogg så kan du linka från din FB-sida.

Du kan totalt få 3 lotter. Skriv gärna hur många lotter du tar!
Frist är 16:e mars.
Lycka till!

tisdag 14 februari 2012

Valentine's day

Idag är det Valentine's day - eller "Alla hjärtans dag" som vi kallar det på svenska...
Eftersom det är på en helt vanlig veckodag i år har vi inte planlagt att göra något speciellt.
Kanske vi går ut och tar en fika eller en mysig middag, sedan vi har barnefri idag. 
Finaste blomsterbuketten hade våra vänner med sig när de var på middag här i lördags...
Man blir glad bara av att se på den!
I Valentines-present från min kjære fick jag en inspirationsbok från Riviera Maison.
Boken innehåller massor med nyttiga tips och härliga recept på mat och söta frestelser...
Jag var en liten tur i Grimstad idag, och kom såklart inte tomhänt hem, hi hi...
Det blev nya kuddar från GANT, som passar fint in nu på våren.
"If I know what love is, it is because of You."
- Hermann Hesse

Önskar allihopa en fin Valentines day!

måndag 13 februari 2012

Tankar kring ett badrum...

Det har varit ganska lite på interiörfronten den senaste tiden...
Senaste ändringen var att prinsen fick nytt sovrum och ett eget lekrum.
Nu har vi så smått börjat planera ett nytt badrum och ett nytt "master bedroom" här i huset.
Superspännande, men ojoj vilket jobb det kommer att bli! Väggar ska rivas, nya väggar ska upp, nytt golv, nytt tak, nya fönster osv...
Men det kommer ju bli bra till slut.
Surfade runt lite på nätet för att hitta lite inspirationsbilder.
Min kloka väninna sa det så fint när vi diskuterade för och nackdelarna med ett "klassiskt badrum" och ett trendy minimalistiskt badrum...
- Ett modernt minimalistiskt badrum hade nog passat folk flest. 
Men att ha ett bad i supermodern stil i Villa Fjellheim hade blivit som att stiga in i en annan tidsålder varje gång man besöker badrummet.
Vi  har tänkt oss en duschhörna med glasdörrar,
jag är nämligen inte något stort fan av duschkabinett. 
Dubbla handfat står högt upp på önskelistan,
likaså marmortopp och en stor spegel.
Sedan är frågan: kakel(fliser) eller badrumspanel på väggarna?
Kakel är snyggt och fräscht...
Å andra sidan så ger panel ger ett mjukare intryck och är lättare att förändra (måla om),
 om man önskar det.
Ja, just det ja... Ett badkar ska vi också försöka få med.
Det är ju så skönt att kunna ta sig ett långt varmt bad ibland, 
något som uppskattas av både liten och stor här i huset.
Om du har några bra badrumstips så får du gärna dela med dig!

Ha en mysig kväll!

söndag 12 februari 2012

Min morsdag...

Idag har vi firat morsdag här i huset...
Jag fick en lång härlig sovmorgon och mannen erbjöd sig att laga frukost till mig.
Prinsen överraskade med ett sött kort, och mannen hade ordnat med paket!
Fick ett flott serveringsset från Riviera Maison
som har stått högt upp på önskelistan hos mig.
Min finaste lille prins hade lagat ett mysigt kort i barnehagen. *love*
Det kändes nästan som min födelsedag idag... 
Vår snälla granne var nämligen inom med nybakat bröd till mig och familjen.
*Mmm...* Nybakat bröd är väl något av det bästa som finns!
Nu är jag på slankis, så pojkarna fick gotta sig med brödet.
Senare på dagen blev det skridskoåkning och middag hos svigers - väldigt mysigt.

Än en gång vill jag tacka för alla era fina kommentarer jag får på mina blogginlägg...
Super koselig att det är en del av er som har provat/vill prova ut mina mat och bakrecept!

Ha en riktigt fin fortsättning på söndagen och en fin start på veckan!

Nattetimmar...

Vilken fin lördag vi har haft idag!
Vi har varit i stan och deltagit i vinterfestival, och kikat lite i butiker.
Nu ikväll har vi haft våra fina vänner på middag.
Det var så mysigt att se de igen, och klockan hann bli över midnatt då de reste...
En trevlig kväll med andra ord!
Älskar att planera och ordna med middagsbjudningar!
Maten föll i smak hos gästerna, men desserten...
Ja, desserten nämner vi inte... *smil*
Den ville inte stelna i tid, men den är säkert helt perfekt imorgon... Konklusion: Även jag misslyckas ibland.
Finaste morsdagbuketten från min kjære och prinsen mig själv, hihi...
Älskar vår nya Spode-servis!
Första gången jag föreslog denna sa min kjære något i stil med:
"Det kan du glömma, det ska i alla fall inte in hemma hos oss!"
Och jag kan förstå honom...
Spode-servisen kom helt enkelt inte till sin rätt i Glasmagasinets kalla, opersonliga skyltfönster.
Men min kjære ändrade snabbt mening då han fick se det i en av våra favoritbutiker...
Bland de andra varorna från Lexington, Ralph Lauren, Gant och Mulberry var han också såld! *smil*

Nu är klockan alldeleles för mycket, så nu är det natti, natti för mig... Önskar allihopa en härlig söndag - och grattis till alla mammor på morsdag!
Kram Joy - världens stoltaste mor!

fredag 10 februari 2012

Alla goda ting är 3!

Gårdagens jenteklubb var en kväll fylld med glädje, mycket skratt och tjejsnack till långt in på natten...
Kan väl konkludera med tiden går fort i trevligt sällskap!

Tänkte dela med mig av receptet på Rasberry Cheesecake Brownie (från Hummingbird bakery) som jag bakade till tjejerna igår.
En dröm till dessert, med botten av brownie, ovanpå det ett lager cheesecake och toppad med hallongrädde (bringebærkrem). Alla goda ting är 3!

Brownie
200 g mörk choklad 70 %
200 g osaltat smör
250 g florsocker (melis)
3 ägg
110 g mjöl

Cheesecake
400 g Philadelphia cream cheese
150 g florsocker
1 tsk vaniljsocker
2 ägg

Gräddtopping
3 dl vispgrädde (kremfløte)
100 g florsocker
150 g hallon

En bakplåt med måtten 33x23 cm,
klädd med bakplåtspapper

Värm ugnen till 175 grader

Till brownielagret:
Smält chokladen i ett vattenbad eller i micron, akta så chokladen inte bränns vid. Vispa samman smör och socker i en bunke med en elvisp. Vispa ner äggen, ett i taget. Tillsätt mjölet, lite i taget. Vispa sen på högre hastighet tills smeten är helt slät. Häll långsamt ner den smälta chokladen & blanda ordentligt. Häll smeten i den förberedda bakplåten & jämna till med en spatel.
Till cheesecakelagret:
Blanda Philadelphia, socker & vaniljsocker på låg hastighet med en elvisp. Tillsätt ett ägg i taget under låg vispning. Vispa mot högre hastighet mot slutet för att göra smeten lite lättare & fluffigare. Bred ostmassan över brownielagret & släta till med en spatel. Baka i 30-40 minuter (på 175 grader mitt i ugnen), eller till cheesecakelagret känns fast & blivit gyllenbrun på sidorna, mitten ska fortfarande vara blek. Låt kakan kallna helt & ställ i kylen i 2 timmar. Låter du den stå över natten så blir den som bäst.

Till gräddtoppingen:
Vispa grädde, florsocker & hallon med en elvisp tills grädden är tjock men inte fast. Bred ut grädden jämnt över kakan & dekorera gärna med lite hallon.

Det var helgens baktips!
Önskar dig och dina en riktigt mysig helg...
Och tack alla ni söta som är inom och hälsar på hos mig och skriver kommentarer - det värmer!

Related Posts with Thumbnails