söndag 30 oktober 2011

Tea & scones...


Igår vaknade prinsen tidigt, så då var det bara komma sig upp ur sängen och hitta på något skoj...
Vi bestämde oss för att baka scones, som vi kunde överraska pappa med!
Överraskningen blev gott mottagen här i huset!
Vem kan tacka nej till nybakade scones, med grädde, sylt och en kopp rykande te?!

Jag är så glad i i vår servis från Riviera Maison - har  alltifrån cocktailglas till tallrikar...
Jag köper lite då och då, trevligt att samla till på något som man tycker om.
Senaste inköpet var det söta "mjölk och socker-settet" och dessert-skålar.
Ska dela med mig av receptet på dessa smarriga scones en dag...
Men nu är det dags för en liten tur Dyreparken!
Vädret är väl inte det bästa - 
"men det finns ju inget dåligt väder bara dåliga kläder"!

Ha en fin fortsättning på helgen!

fredag 28 oktober 2011

Naturfärger...

Det var på tiden med en liten förändring  i vardagsrummet...
Den vita soffklädseln är tvättad och nerpackad 
- och numera är vår Ektorp klädd i Idemo beige.
Genialt att kunna byta klädsel efter årstid och humör!
Eftersom det blir massor med innetid på hösten är det viktigt att göra det mysigt omkring sig 
så att man trivs...


Brunt och beige blandat med rotting och färgsprakande höstlöv ger en skön stämning.
Soffbordet och sidobordet köpte vi på Bohus i somras...
Soffbordet går att justera i 3 olika storlekar. 
Väldigt praktiskt att det inte tar upp så mycket plats till vardags, 
men går att få större då man får gäster på besök.
I lådorna förvarar vi fjärrkontroller och andra fula (men nödvändiga) ting,
 som man inte vill ha liggandes framme. Me like!
Nu ska vi njuta av fredagskvällen...
Fredagstaco är ingen tradition hos oss, däremot en bättre middag och ett gärna ett glas rött!
*skål!* och god helg allihopa!

torsdag 27 oktober 2011

Mmm... Makroner!

Inför prinsens kommande födelsedagsfest fick jag lust att prova mig på att baka makroner...
Har aldrig bakat det förr, så det var skoj att testa ut något nytt!
Ingredienser (ca 20 makroner):
1 dl äggvita (ca 3 äggvitor) 
1/2 dl strösocker 
ev. 5-10 droppar konditorfärg
3 dl florsocker
90 gram mandelmjöl
Börja med sätta ugnen på 150 grader, och att vispa äggvitorna...
Under tiden mixar du florsocker och mandelmjöl till en fin blandning.
Ha in strösocker och fortsätt vispa allt till en luftig marängsmet. 
Till slut har du i några droppar konditorfärg.
Blanda försiktigt in de torra ingredienserna i marängsmeten.
Sedan häller du smeten i en spritspåse och spritsar ut runda cirklar på ett bakplåtspapper, 
Det ska in mitten av i ugnen i 12 minuter. 
Kakorna ska vara lite mjuka i mitten när du tar ut de ur ugnen...
Medan de svalnar passar du på att göra fyllningen. 
Här har jag valt en chokladkräm som består av:
100 g rumsvarmt smör
2 dl florsocker (melis)
2 te vaniljsocker
2 msk kakao


Dessa blev superyummie och faaarligt goda!
Önskar allihopa en fin torsdag!
Idag är jag i Oslo och ska strax bege mig ut på shopping här i Tigerstaden...

onsdag 26 oktober 2011

Jack-o'-lantern...

Ja, då var det snart dags för Halloween...
Nu ska skafferiet fyllas med skrämmande mycket godis, 
för till helgen får vi säkert besök av rysligt utklädda grannbarn.
Varje höst köper jag små minipumpor,
som jag brukar ha liggande som dekoration runt om i huset.
De håller i evigheter och ger en fin höststämmning.
Häromdagen lagade jag några pumpalyktor som vi ska sätta ut nu till Halloween...

Det är väldigt enkelt - allt du behöver är en dos kreativitet, en  supervass kniv att skära ut med och en sked gröpa ur med.
Jag tycker det blir extra vackert då man blandar pumpor i olika storlekar och färger...
Ett tips är att använda batteridrivna "värmeljus/telys", 
så slipper man oroa sig för att det ska lukta bränt eller ta eld...

Ska ni fira Halloween?

tisdag 25 oktober 2011

Party planner...

Halloween är snart på intåg, men just nu är det en annan fest jag har i tankarna...
Det börjar snart närma sig prinsens 3-års dag
och jag är mitt upp i förberedelserna av det stora födelsedagskalaset.
I år är temat på festen inspirerat av prinsens stora hjälte: Thomas tåget!
Inbjudningarna skickades ut för ett par veckor sedan, och festmenyn är redan noggrant planerad.
Blått, röttturkost och vitt är färgerna jag ska pynta och duka med.
Staples på CC Vest i Oslo hittade jag n ä s t a n allt jag behövde till festen,
 som t ex papptallrikar och plastmuggar (i de rätta färgerna).
Det bästa av allt var att de hade massor med produkter från Cacas och Wilton
så här fick jag även köpt matchande cupcakesformar!
Jag har gjort "cupcake toppers", designade speciellt för den stora dagen. 
Dessa ska jag dekorera både mat och cupcakes med. 
Ingen fest utan sugrör...
De randiga och stjärnprydda sugrören har jag beställt från USA.
Länge leve nätshopping!
Jag har lovat prinsen en Thomas-tårta på den stora dagen.
Och jag har bestämt mig för att baka den själv - något som jag både gruer och gläder mig till, hihi...
Men det blir nog bra till slut.

"Always look on the bright side of life!"
Önskar allihopa en fin höstdag!

måndag 24 oktober 2011

Världens bästa vårrullar!

Tänkte jag skulle dela med mig av receptet på en av min absoluta favoriträtter: 
thailändska vårrullar!
Detta är mitt recept, som är inspirerat av min mammas vårrullar.
Det finns säkert lika många recept på vårrullar som det finns thailändska husmödrar... *fniss*

Vårruller à la Saranya (Pho Pia Thod)

Ingredienser:
1 pakke vårrulleark (finnes i asiatiske matbutikker)
100 gram glassnudler
2 fedd med finhakket hvitløk
80 gram finhakket løk
300 gram kjøttdeig eller kyllingdeig
60 gram finhakket sjampinjong (eller annen sopp)
80 gram revet gulrot
200 gram bønnespirer eller finstrimlet kål
60 gram finhakket fersk koriander
2-3 spiseskjeer soyasaus
2-3 spiseskjeer østerssaus
Salt & pepper
1 pisket egg til pensling
Matolje til frityrsteking



 Ta fram vårrulldeigen og tin før du setter i gang med å lage fyllet.
Fukt et kjøkkenhåndkle og legg rundt hele bunten med vårrullark 
(sånn som vi gjør med kjøpelefser) - sånn at de ikke tørker ut.

Legg nudlene i bløt i varmt vann. Klipp nudlene i ca. 2 cm lange biter.
Denne gang bruker jeg tørket sopp, som jeg også bløtlegger.

 Fres hvitløk og løk. Ha i kjøttdeigen (og sjampinjongstek til det er gjennomstekt.
Hell av vannet fra nudlene og soppen. Tilsett det sammen med gulrøtter og koriander (og kål).

 Smak til med soya, østerssaus, salt og pepper.

                                             Helt til slutt har du i bønnespirene (sånn at de holder seg sprø).

 Ta ett og ett ark, legg passe med fyll lengst mot deg på arket, 
rull fremover og brett over fyllet.

Pensle kantene med egg før du ruller den sammen.

Du kan enten frityrsteke vårrullene i varm olje eller steke dem i panna.
NB: Det er viktig at du bruker en smakløs olje, f.eks. solsikke eller matolje. Ikke olivenolje!
Et tips: Legg vårrullene på kjøkkenpapir, det suger opp overflødig olje.
Server med søt chilisaus eller mild plumsaus.
BON APPETIT!

fredag 21 oktober 2011

Jul på Harrods...

För en månad sedan hade jag och mannen en mysig långweekend i London...
Vi var inom det berömda (och lyxiga) varuhuset Harrods.
Trots att det var i mitten av september, så hade de redan fått en julavdelning!
Julstrumpor, julgranar, tomtenissar, julkulor och andra juldekorationer i alla möjliga varianter... 
Ja som ni förstår så var det jul med stort J!
Köpte med mig denna söta lådan med doftljus från Yankee Candles.
Den innehåller 12 ljus med olika sortes dofter inspirerade av julen, 
t ex doften "Christmas cupcake".
Det är en god stund kvar till jul, men jag gläder mig redan till julbak, dekorera huset, köpa och slå in presenter och julmiddag...
På interörfronten... 
Blir det en klassisk röd jul, eller en trendy vit jul hos dig i år?


God helg allihopa!

onsdag 19 oktober 2011

Perfekt chokladfondant!

För ett par veckor sedan hade vi goda vänner på middag, 
och då lagade jag chokladfondant till dessert. 
Chokladfondant kan vara lite tricky att baka 
- så nu ska jag visa er hur man får den helt perfekt!
Ingredienser:
50 gram 70 % mörk choklad. (Använder du vanlig blockchoklad (kokesjokolade) så tar du 70 g.)
50 g saltat smör (saltet i smöret framhäver chokladsmaken)
2 ägg
1/2 dl socker
1/2 dl vetemjöl

Ugnen förvärms till 220 grader.
Jag lagar alltid min chokladfondant i dessa silikonformarna från IKEA.
Dessa behöver inte smöras med matfett, och kan användas flera gånger om och om igen...
Helt supert!
Detta receptet räcker till ca 5 stycken formar.
Smält smöret i mikron och häll över chokladen.
Låt det stå ett par minuter till chokladen är smält.
Under tiden vispar du ihop ägg och socker lätt.
Sedan häller du i chokladblandningen och vispar det kraftigt tills det blivit en jämn röra.

Blanda försiktigt in mjölet på slutet.

Min rosa bakskål från Ib Laursen är en god vän när man ska baka...
Den har handtag och hällpip som gör det enkelt att hälla upp i bakformarna.
Jag har fyllt formarna med 3/4 smet.
Sedan ska de in i mitten av ugnen på 220 grader i 8-10 minuter....
Alla ugnar är ju olika, så man måste nästan prova sig fram.
I min ugn bakas de i exakt 8 minuter - då blir de helt perfekta!
Låt de svalna något innan du tar ut de ur formarna.
Tadaaa! Här har ni resultatet!
En perfekt chokladfondant - lagom härligt rinnig i konsistensen.
Här har jag valt att servera den med halloncoulis och blåbär - nam!
Du kan också servera den med glass, vispad grädde eller säsongens frukter och bär...

Lycka till och smaklig måltid!
Related Posts with Thumbnails